Accu Upgrade

Accu upgrade


De originele accu van een New Dink beschikt, voor de aanpassing die ik aan het doen ben, niet over genoeg capaciteit. De originele heeft een capaciteit van 5Ah en dat is te krap. Op toeren zou het gaan, maar stationair wordt de accu dan leeg getrokken. Aan gezien ik ook continu met licht aan rij was de upgrade nodig.

De accuhouder kan een accu aan met de maximale afmeting van 150 x 110 x 87 millimeter. Na wat zoeken, het was lastig om naar een accu te zoeken op formaat, heb ik er een gevonden.


Deze Bosch, type YT12A-4 of YT12A-BS, past precies in de bak en heeft een capaciteit van 11Ah. Helaas zitten de polen wel verkeerd om.

Ter vergelijking heb ik de originele er naast gezet.


Het inbouwen.Eerst maar alles gedemonteerd, de helm bak, het achterspatbord, het achterlicht met zij kappen en de accu bak. Daarna alles schoon gemaakt. Het viel mij mee hoeveel vuil/zand er zat na 1 jaar ondanks dat in er het hele jaar op rij en dat er winterbanden op zitten met grof profiel.


De accubak ook schoon gemaakt en de schuimblokken verwijdert.


Om de accu te kunnen plaatsen is het nodig om de plus en de min kabel om te wisselen.
De plus kabel van links naar rechts en de min kabel van rechts naar links.
Bij de plus kabel is dat geen probleem, die heeft lengte zat. De min kabel is helaas te kort en zal dus verlengt moeten worden.

Van links naar rechts: Originele bedrading, bedrading verlengd( gesoldeerd en krimpkous) en bedrading ingetapet en om gelegd.En nog een foto van ingebouwde toestand.

De ombouw was opzich niet lastig enkel het verlengen van de min pool had wat voeten in aarde. De bedrading van de min pool bestaat uit 2 draden, een dunne en een dikke groen draad. De dunne is goed te solderen, maar de dikke lukt echt niet met een normaal formaat soldeerbout. Ik heb er 2 soldeerbouten tegen aan gehad, 1 normaal formaat en 1 groot formaat, en een collega heeft het soldeertin toegevoegd waardoor er een nette soldeer verbinding ontstond.Volgende project: dynamo upgrade.